Tilbake til forsiden

Caroline Winther er en av Norges fremste tech-kvinner

Hvert år kårer ODA-nettverket og Abelia landets fremste kvinner i teknologibransjen. Sammen med 49 andre kvinner ble Caroline Winther løftet frem i forbindelse med kvinnedagen, da kåringen ble offentliggjort.

– Det er veldig gøy å bli plassert på listen. Den er med på å vise at kvinner har en plass i teknologibransjen og løfter frem ulike rollefigurer for andre som lurer på om teknologibransjen kan være noe for meg, eller som ikke tenker at det er et naturlig valg, sier Caroline.


Caroline har utdanning innen industriell økonomi fra NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Etter 8 år i arbeidslivet begynte hun som data engineer i Teknologiavdelingen i Nav, som ble hennes første møte med teknologibransjen.

– Da jeg begynte i Nav så jeg hvor gøy teknologibransjen er. Det er interessante arbeidsoppgaver og et fremoverlent arbeidsmiljø som jobber for å se muligheter og løsninger, i tillegg er det en fleksibel arbeidshverdag og god lønn. Dette må flere kvinner få være med på, sier Caroline.

I dag jobber Caroline i Team Spenn, ett av Navs 200 team, som leverer dataprodukter innen arbeidsmarkedet. Teamet bidrar til å lage statistikk over utviklingen av ulike arbeidsrettede ytelser i Nav, som dagpenger, AAP, tiltakspenger og tilleggsstønader. Statistikken brukes av blant andre Nav og forskere, og gir oss viktig kunnskap om hvordan velferdsstaten utvikler seg og hvordan Nav forvalter samfunnsoppdraget sitt.

At Caroline begynte å jobbe i en teknologiorganisasjon er litt tilfeldig, men det er et valg hun ikke har angret på. Tvert imot, har hun heller stilt spørsmålet om hvorfor ikke flere kvinner jobber i tech. Det samme spørsmålet stilte hun på JavaZone, da hun stod på scenen sammen med kollega Aurora Hofman. Målet var å starte en samtale om kvinneandelen i teknologibransjen for å få frem feilslåtte antakelser og bryte med etablerte biaser.

Da så de på kvinneandelen i ulike roller Nav og andre offentlige etater, og så en tydelig trend – jo mer tekniske roller, desto færre kvinner.

– Vi må få damene inn i roller som teknologiprinsipaler og tech leads, slik at andre ser at vi også hører hjemme her. Målet er ikke at det skal være 50-50, men vi trenger en utjevning, mener Caroline.

Både teknologiprinsipaler og tech leads har sentrale roller som brobyggere mellom teknologisiden og andre fagmiljøer i Nav. En tech lead jobber ofte tett med utviklerteam, mens en prinsipal i større grad har et overordnet strategisk perspektiv opp mot organisasjonens overordnede mål. Siden rollene er viktige for Navs teknologiske retning og hvordan vi bygger smarte løsninger som skal leve lenge, er mangfold av bakgrunn og erfaring viktig i de ulike rollene.

– Vi vet fra forskning at mangfold fører til at vi lager bedre løsninger med høyere kvalitet, og vi får et bedre arbeidsmiljø. Stadig flere kvinner tar teknisk utdanning og det er bra. Enn så lenge må vi på arbeidsplassen jobbe med egne etablerte biaser, og der er Nav gode, fortsetter hun.

Vi trenger tydelige stemmer

Heidrun Reisæter, Teknologidirektør i Nav, mener Caroline er en viktig stemme å ha i Nav og i teknologibransjen.

– Caroline fortjener å stå på årets liste. Hun er en tydelig stemme jeg er veldig glad for at vi har her hos oss. Hun er en pådriver for faget sitt og den digitale utviklingen i Nav, og er en kollega som deler av egen kunnskap og erfaringer både internt og eksternt.

Hans Christian Holte, Nav-direktør, sender også gratulasjoner til Caroline.

– Gratulerer til Caroline med utmerkelsen. Som medlem av årets jury fikk jeg se hvor mange dyktige teknologer vi har i Norge. Det er stor stas for Nav at en av våre kollegaer står på årets liste.

Lenke til JavaZone, Hvor er damene?

https://2024.javazone.no/program/74ae82c0-cb34-4dcb-a35b-28fe9ea42bb6